5 sommarjobb som kan bli en karriär

Det börjar bli dags att söka sommarjobb om du inte vill bli utan sysselsättning i sommar som ung. Men vilka jobb finns, och vilka kan man söka? Jag har kollat in detta och ger dig tips på 5 sommarjobb som du sedan kan fortsätta med och göra till ditt framtida heltidsarbete om du vill. 

Park- och gatuskötsel

Ett säsongsjobb som brukar sträcka sig från maj till oktober. Man får sköta saker som gräsklippning, anlägga rabatter, rensa ogräs och sopa gatorna. Det är ett varierande jobb som är utomhus och om du efter en sommar vill fortsätta är det bara att söka en heltidstjänst. Ingen utbildning krävs men du får högre lön om du gått naturbruksgymnasium, har BE-kort och motorsågskort. 

Vårdbiträde

Du kan hoppa in på ett äldreboende, på sjukhus eller som hemtjänst. Du bör gilla att träffa människor och att hjälpa. Om du gillar jobbet kan du gå en utbildning till vårdbiträde vilket ger en enklare väg till heltidsjobb och bättre lön. 

Kriminalvårdare

Du ansöker om timvik eller sommarjobb på den anstalt eller det häkte du vill jobba på. Om du trivs, och dina chefer vill anställa dig, så kan du erbjudas en utbildning där du har betalt under tiden. Utbildning tar cirka 10 veckor och ger garanterat jobb efter. 

Servitör

Många caféer och restauranger skriker efter folk under sommaren. Skulle du landa ett sånt jobb och sedan vill jobba vidare så kan du helt enkelt be om fler timmar. Det krävs ingen utbildning men är du utbildad så får du högre lön. 

Fastighetsskötare

Här bör du ha viss kunskap redan innan du söker. VVS, värme eller snickare har alltid en fördel på marknaden. Om du får ett sommarjobb som fastighetsskötare och sedan vill bli anställd kan du välja att gå en fastighetsskötarutbildning. 

19 Feb 2024