Roliga fakta om illern

Det finns en massa intressanta och roliga fakta om illrar. Några av dem ska vi ta upp här idag.

Illrar har varit domesticerade ett bra tag

Det är oklart exakt när illrar först domesticerades, men djuren har en lång och historisk historia. Grekiska forskare - Aristofanes 450 f.Kr. och Aristoteles 350 f.Kr. - skrev om ett illerliknande djur. Vissa kunskaper hävdar att forntida egyptier till och med höll dem som husdjur, men frånvaron av illerben i utforskade gravar ställer tvivel på det påståendet. Man har hittat lämningar i ett medeltida slott i Belgien, men det nämns inte om husdjuren i några samtida skrifter. Det är också möjligt att illern uteslutande var ett husdjur av lägre klass, vilket skulle förklara bristen på dokumentation.

När de är hotade kommer illrar att dansa

I det vilda utför illrar och hermeliner en hypnotisk dans som skickar deras byte i trance. Även inhemska illrar utför denna dans, men de använder den för lek istället för att jaga. De böjer ryggen, blåser svansen och rör sig från sida till sida. Denna mattklippning är vanligtvis ett tecken på att illern är glad och har roligt.

Svartfotade illrar äter nästan uteslutande präriehundar

Vilda svartfotade illrar, eller amerikanska polecats, lever i centrala Nordamerika och kalasar i intet ont anande präriehundar. Forskare upptäckte att i South Dakota bestod 91 procent av den svartfotade illerns kost av präriehundar.

Tyvärr har deras huvudsakliga matkälla större problem än att bli uppäten: Svartdöden. Pesten är inte längre ett bekymmer för de flesta människor, men den har en tendens att utplåna hela kolonier av svartsvansade präriehundar. Detta hot är ett verkligt problem för de utrotningshotade svartfotade illrarna, som dör utan sin favoritmat. Lyckligtvis har forskare hittat ett vaccin som kan hjälpa till att hålla de små gnagarna friska. Tester pågår för närvarande för att se om vaccinet fungerar i naturen.

Illrar kan användas för att jaga kaniner

Kaninjakt med illrar är en populär sport i England. Illrarna springer in i kaninhålen för att driva bytet ur gömstället. När kaninerna rusar från sina hem, fångar mänskliga jägare dem i nät. De små jägarna bär halsband så att om de hör en kanin under jorden kan deras ägare komma till deras räddning med en spade.

Vissa illrar har jobb

Kända för sin kärlek till att gräva, kan illrar sätta sin skicklighet på att springa genom rör till en mängd olika professionella användningsområden. När kablar inte kan tryckas genom rör eller tunnlar med stavar, kan de små djuren kliva in. De är kända för att dra tråd genom underjordiska tunnlar, och hjälpte till och med att lägga tråd för Londons Party in the Park-konsert 1999.

En berömd iller vid namn Felicia hjälpte till med att rengöra rör vid Fermilabs Meson Laboratory 1971. En svabb som var kopplad till hennes krage gjorde att hon kunde rensa bort oönskat skräp. Även om Felicia bara kostade 35 dollar, sparade hon förmodligen labbet tusentals dollar.

7 Jun 2023