Allmänt om illrar

Illern (Mustela putorius furo) tillhör mårddjursläktet med bland annat mink och vesslor. Det fins vilda illrar, men den anses vara domesticerad då den funnits i människans närmiljö i upp mot tvåtusen år.

Illrar har använts för jakt så väl som för att de ska utrota smågnagare i tättbebyggda områden. Det finns fortfarande jaktillrar men sällskapsillern har ökat i popularitet sedan 70-talet.

I genomsnitt lever en iller i 7-8 år. Det finns bara en enda ras, men de kan komma i olika färger och det förekommer även långhåriga illrar. Honan är mindre än hanen och väger mellan 600 gram upp till 1 kilo. Hanar däremot väger mellan 1-2 kg. 

Illern är ett rovdjur. Även om det oftast är så att sällskapsillern brukar vara fredlig och sällskaplig av sig, så är det bra att veta att illern har en djupt rotad jaktinstinkt. Du bör inte skaffa en iller om du har mycket små barn eller om du har  andra sällskapsdjur som kaniner, gnagare, fågel eller reptiler. Dock fungerar det ofta bra att ha dem med katt eller hund. 

1 Apr 2021