Hur du flyttar med husdjur

Hej alla illervänner! Jag har fått frågan om hur man ska göra när man vill flytta och har en iller. Svaret på den frågan är att du bör tänka på djuret i första hand, precis som när du flyttar med vilket husdjur som helst. 

Illrar, men även katter och hundar, är väldigt vana vid sin omgivning och känner sig hemma där du bor nu. För att göra flytten bra för ditt djur kan du göra på flera olika sätt. Besök den nya bostaden med ditt djur innan flytten, ta en promenad med ditt djur i området så den får nosa runt och känna de nya dofterna. När det sedan är dags att flytta gör du så här.

Ta hjälp av en flyttfirma

Flytten bör gå snabbt så det inte blir förvirrande för din iller. Du kan ta hjälp av flyttfirma på Östermalm om du flyttar inom Stockholmsområdet för att göra det smidigt. Tanken är att djuret ska få slippa åka fram och tillbaka, och slippa se hur saker sakta försvinner från dess hem. Det kan skapa stress och separationsångest då den tror att du kommer att lämna den ensam. 

Du kan också välja att ha din iller hemma hos någon annan under flytten. Gärna någon ditt husdjur känner och tycker om. Då blir det istället en lugn stund och när flytten är klar så kan den bekanta sig med sitt nya hem under ordnade förhållanden. Det du inte ska göra är att sätta illern i en bur och sedan bära ut alla saker, det kan skrämma den otroligt mycket! 

24 Nov 2022