Trivs illern utomhus?

När man har en iller som sin bästa vän och husdjur är det kanske lätt att glömma att illerns naturliga miljö är utomhus. Det är därför alltid en bra idé att ha möjlighet för illern att vara ute. Speciellt på vår, sommar och höst då det kan vara lite skönare än på vintern. 

Innan du tar ut din iller bör du tänka på några saker och vi berättar mer om detta nedan.

Saker att tänka innan illern får flytta ut

Se till att du bygger en bur som illern inte kan ta sig ur för lätt. Det vore tråkigt om ditt husdjur försvinner! Du kan skapa en miljö som påminner om illerns naturliga miljö och se till att det finns små trädgrenar att klättra i och glöm inte att ställa inmat och vattenskålar!

Om du vill ha belysning där din iller finns, vilket kan vara bra om den ska bo ute dygnet runt, så måste ta hjälp. Du kan be en behörig elinstallatör i Uppsala komma och montera upp lampor, och även värmelampa om du är rädd att det kan bli kallt. 

Välj ett nät med små maskor! En iller kan alltså gå igenom hål som är så små som 2-3 centimeter. Se samtidigt till att nätet inte är för klent i materialet eftersom en iller kan bita sönder även hårda saker. Ett hönsnät fungerar alltså mindre bra. Det finns finmaskiga nät av ståltråd, men man kan behöva beställa hem så var ute i god tid!

19 Mar 2022