Vad ska illern äta?

Om du ska skaffa dig en iller, så är det ju bra att veta vad den ska äta och vad du absolut inte ska ge den! Illrar i sig är karnivorer, alltså köttätare. Det innebär att i första hand bör de få animaliskt protein, alltså kött av något slag. En illers tarm är extremt kort och det gör att de inte kan illgodogöra sig fiberrik kost. Matsmältningsystemet hos en iller är utvecklat så att det ska klara av att smälta ssmådjur, så som kaniner, råttor, möss, grodor. Men, det är kanske inte så lockande att mata din tama iller med detta. Det behövs inte, utan du kan använda dig av ett bra torrfoder som basföda.

När du ger din iller torrfoder är det viktigt att det är av hög kvalitet. Det kan vara kattfoder eller illerfoder. Det är praktiskt och enkelt med torrfoder eftersom det har lång hållbarhet och luktar inget direkt. Observera att fram till 4 eller 5 års ålder är illrars protein- och fettbehov något högre än katters, så om du väljer ett kattfoder är det oftast lämpligast att välja det som är gjort för kattungar eller diande kattor.

Är din iller under 4 år ska fodret innehålla 34-38% protein, 18-22% fett, och inte mer än 3% fibrer. Illrar liksom katter behöver taurin som finns i bl.a. kyckling. Om fodret inte är kycklingbaserat, kontrollera att taurin är tillsatt. Blanda gärna två foder, minst, då illrar kan vara petiga med maten.

Annan mat

Torrfoder är bra basfoder men du kan dryga ut det med kött ibland om du vill. Du kan då ge din iller kyckling, nötkött, fläskkött, räkor. Det brukar gå utmärkt att ge köttet rått. Tänk dock på att om illern aldrig har fått rått kött kan magen bli lite lös till att börja med. kokt kött är naturligtvis också ett alternativ, men tillaga det inte för länge, näringsämnen försvinner fort i hetta. Fisk kan du också prova, men mycket fisk i dieten kan göra att det luktar mer ur toalådorna och eventuellt också från illern.

Illrar gillar grönsaker och frukt, men dessa har mycket fiber och socker i sig så ge inte så mycket av detta, bara nån liten bit ibland som belöning.

Ägg däremot kan du ge din iller, både råa och tillagade. m man vill ge dem råa ägg bör man enbart ge äggulan, eftersom rå äggvita hämmar upptagningen av vitamin B och kan därmed orsaka biotinbrist och ge håravfall.

Mjölkprodukter bör undvikas i större mängder. Illrar liksom många andra djur blir laktosintoleranta efter att de blivit avvända modersmjölken. 

Se upp med:

Choklad och kaffe bör du inte ge! Båda dessa produkter innehåller ämnen som kan vara giftiga hos till exempelvis hundar, ingen vet säkert hur det ligger till med illrar, men risken finns som sagt.  Lök, vitlök och andra grönsaker i den familjen lär kunna orsaka anemi hos hundar och katter, det bör alltså inte heller ges till illrar. Salt och starka kryddor ska självklart också undvikas, liksom saker med mycket socker.

19 Feb 2021