Vill du skaffa dig en iller?

En iller är inte fel att ha som sällskap, men tänkk till före. Den lever rätt länge, up till 10 år och ibland ännu längre. Den behöver ha mat, vatten, uppmärksamhet, träning och omvårdnad. 

Det bästa sättet att köpa en iller är att gå via en privat uppfödare. Se bara till att ha skaffat allt du behöver ha före samt se till att illersäkra ditt hem! Illern är till sin natur nyfiken och kan ta sig igenom mycket små utrymmen.

Om du ska ha illern lös i hemmet, se till att försegla alla hål och öppningar som är större än 2,5 cm i diameter. 

Det kan vara bra att ha en stor bur för din iller att bo i. I denna bur bör det finnas gott om plats för illern att röra på sig, och enligt jordbruksverket är minsta tillåtna yta 5 kvadratmeter.

Du bör även skaffa en avskärmad hörna där din iller kan sova är nödvändigt för att djuret inte ska bli frustrerat. 

Skaffa även en toalåda till din iller, för den kan tränas att bli nästintill rumsren. Du kan ha en liten låda med låga kanter i det hörn som illern valt ut till toalett. Du kan använda kattsand eller pelletterat strö i lådan.

Se även till att ha leksaker för dig iller. Men absolut inga som är i gummi! Illrar tycker om att tugga och svälja gummi, vilket kan leda till förstoppning i tarmen och dödsfall.

Säkra leksaker för din iller är nylonben, ping-pong och golfbollar, små burkar, papperspåsar, affischrör av papp, och mycket hårda plastleksaker. 

En iller måste även vaccineras och det mot valpsjuka. Det är nämligen en sjukdom som ger nästan 100% dödlighet hos iller. 

Du kan bada din iller, men max en gång per månad, använd då ett skonsamt schampo för djur. 

Många illerägare har två, tre, eller fler illrar. Det går oftast bra att bara ha en, men de är sociala djur och om de har en kompis kan de leka de där speciella illerlekar vi människor har svårt att göra. Jaga varandra, brottas och kivas i största allmänhet. Det ger också trygghet och sällskap under de timmar man är borta på dagarna.

21 Jan 2021